Ταξιδεύοντας στους μυστικούς δρόμους της ποίησης της κας Κουτούση

Ποίηση, δημιουργού δηλωτική

Ποίηση, εσωτερική εμπειρία

Αναδυόμενη Ελευθερία

Μυσταγωγία

Ποίηση, ομολογία

Η πορεία ανοδική, σιωπηλή

Όμως εκρηκτική! […]

Ποίηση υπόθεση καρδιακή

Ερωτική, λυτρωτική […]

Ποίηση προσώπου προσδιοριστική

Στην προσέγγισή της την αγαπητική.

Μαρία Κουτούση – Σύψα

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την Unesco, από τον Οκτώβριο του 1999. Η αρχική έμπνευση ανήκε στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε την 21η Μαρτίου, ως ημέρα εορτασμού, λόγω της εαρινής ισημερίας, μιας και η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας, της αγάπης, του έρωτα με το σκοτεινό πρόσωπο της λύπης, της απογοήτευσης και του πένθους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Σχολείο μας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του να αγαπήσουν την ποίηση και κατ΄ επέκταση τον λόγο και τα βαθύτερα νοήματα του ποιητικού λόγου, προσκάλεσε την φιλόλογο και ποιήτρια, κα. Κουτούση – Σύψα Μαρία, ώστε να μας «οδηγήσει» μέσα από την ανάγνωση και ανάλυση των ποιημάτων της στους μυστικούς δρόμους της ποίησης και να μας κάνει να δούμε πίσω αλλά και πέρα από τους στίχους της.

Η κα. Κουτούση – Σύψα, με καταγωγή από τις Σέρρες, ζει στη Ναύπακτο, όπου υπηρέτησε για 29 χρόνια στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Μεγάλη της αγάπη ήταν η συγγραφή ποιημάτων, με την οποία ασχολούνταν από τα νεανικά της χρόνια. Ωστόσο, μετά από ενθάρρυνση και επίμονη παρότρυνση, εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 2018 με τίτλο «Πίσω από τους στίχους». Το 2022 κυκλοφόρησε και την δεύτερη ποιητική συλλογή, η οποία τιτλοφορείται, «Σε δρόμους μυστικούς», την χορηγία της οποίας  ανέλαβε ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων μας, κος Γεώργιος Κοτρώνης.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας και στην οποία συμμετείχε το Γυμνάσιο των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων, περιλάμβανε ακρόαση, ανάγνωση και σχολιασμό ποιημάτων της Ποιήτριας από τις μαθήτριες, Ράπτη Αγγελική, Φερεκίδη Αλίκη και Χρυσανθοπούλου Ελεάνα, ενώ πλαισιώθηκε και από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η κα. Κουτούση αφιέρωσε στο μαθητικό ακροατήριο το ποίημα «Δικαίωμα», ένα ποίημα ιδιαίτερα μεστό και συγκινησιακό.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Κουτούση – Σύψα που βρέθηκε κοντά μας και κατάφερε να μας ταξιδέψει στους πολυδαίδαλους δρόμους της ποίησης, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα υπερβάσεων, μια δεύτερη πραγματικότητα, όπως έλεγε ο Σεφέρης, και να ευαισθητοποιήσει τους νέους μας να ασχοληθούν με τη μελέτη των βιβλίων και των ποιημάτων.