Ταξίδι Πολιτισμού

Οι μαθητές /-τριες της Α΄ Λυκείου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» πραγματοποίησαν τετραήμερη εκδρομή – επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Πελοποννήσου, για τους οποίους οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει την ξενάγηση. Το πολιτιστικό τους ταξίδι  ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Μαρτίου με πρώτο σταθμό τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες (νότια της Ανδρίτσαινας), όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο και είδαν από κοντά το μνημείο που χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ., ενώ στη συνέχεια  επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.. Το απόγευμα έφτασαν στην Καλαμάτα και γνώρισαν από κοντά την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Την επόμενη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το ανάκτορο του σοφού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, που χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ., ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στην πόλη της Πύλου και επισκέφτηκαν το Νιόκαστρο (1573), καθώς και το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται εντός του κάστρου. Στη συνέχεια γνώρισαν την πόλη της Πύλου, περπατώντας στους γραφικούς δρόμους της πόλης και μίλησαν για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (8 Οκτ. 1827) και τη συμβολή της στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το ταξίδι στην ιστορία και τον χρόνο συνεχίστηκε με επισκέψεις και ξενάγηση στα μεσαιωνικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, ενώ γεμάτοι γνώσεις, επέστρεψαν αργά το απόγευμα στην Καλαμάτα.

Από το πρωί έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου (1η Απριλίου) οι μαθητές επισκέφτηκαν την καστροπολιτεία του Μυστρά, ξεναγήθηκαν στον χώρο και γνώρισαν από κοντά την ιστορία της πόλης και των βυζαντινών εκκλησιών της. Την ξενάγηση στον ναό της Αγίας Σοφίας παρακολούθησαν οι μαθητές από τον κ. Δρ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με θέμα τον Μυστρά και την ιστορία του, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ΙΝΕΒΥΠ (Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού). Η Σπάρτη ήταν ο επόμενος σταθμός, όπου οι μαθητές, αφού συζήτησαν για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, γνώρισαν στη συνέχεια τη σύγχρονη πόλη με περιπάτους στους δρόμους και τις πλατείες της.

Την τελευταία ημέρα (2 Απριλίου) οι μαθητές επισκέφτηκαν την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης. Την ξενάγηση πραγματοποίησε η υπεύθυνη της Πινακοθήκης κ. Μ. Διαμαντή, η οποία συνέδεσε τους πίνακες της έκθεσης με την ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ήταν ο τελευταίος σταθμός σε αυτό το πολιτιστικό ταξίδι των μαθητών, το οποίο έληξε αργά το απόγευμα της Κυριακής.