Τελετή λήξης Γυμνασίου – Λυκείου και Απονομές Υποτροφιών

Η Τελετή Απονομής των Υποτροφιών για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2022 σε εορταστικό κλίμα.

Στόχος της φετινής δημιουργικής εκδήλωσης, ήταν να τιμήσει δύο σημαντικές στιγμές της παιδευτικής αγωγής: την αριστεία και την ολοκλήρωση της μαθητείας στην εκπαίδευση των μαθητριών και μαθητών στην Γ Γυμνασίου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κυρία Γιαννακοπούλου Μαριάνθη και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, κύριος Κοτρώνης Γιώργος, η Γυμνασιάρχης, κυρία Πολυζώη Νικόλ και ο Λυκειάρχης, Σκαρπέντζος Γιώργος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν οι υποτροφίες τριετούς φοίτησης στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη στους επιτυχόντες του φετινού Διαγωνισμού Υποτροφιών, στον οποίο συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές τόσο του Σχολείου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη αποχαιρέτησαν την σχολική τους πορεία με μια όμορφη γιορτή που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

«Προσωπογραφίες»: Όταν τα έργα τέχνης μιλούν…

Συνήθως διαβάζουμε ένα ποίημα, ένα άρθρο, ένα βιβλίο. Πώς διαβάζουμε όμως ένα έργο τέχνης; Συνήθως έναν πίνακα ζωγραφικής τον κοιτάζουμε. Μπορεί να τον θαυμάσουμε ή να μας αφήσει αδιάφορους, και τότε τον προσπερνάμε. Όταν όμως τον παρατηρήσουμε πιο επίμονα, νιώθουμε ότι στεκόμαστε μπροστά του όχι μόνο επειδή μας ευχαριστεί η θέαση του, αλλά γιατί ακριβώς έχει και κάτι να μας πει, να μας αφηγηθεί. Μα μπορεί να μας μιλήσει ένα έργο τέχνης; Μα φυσικά και μπορεί!  Ένας πίνακας σχεδόν «απαιτεί» από μας να συνομιλήσουμε μαζί του. Οι διάσημες προσωπογραφίες, που τόσους αιώνες ή χρόνια θωρούμε στις αίθουσες των μουσείων, έχουν τη δική τους ιστορία και επιζητούν τον διάλογο μαζί μας. Είναι «ζωντανές» υπάρξεις, πρόσωπα που έχουν να μας πουν πολλά, αρκεί εμείς να θελήσουμε να διαλεχθούμε μαζί τους.  Ο διάσημος ζωγράφος Paul Klee άλλωστε ήταν αυτός που είχε πει ότι «Τα δικά μου πρόσωπα είναι πιο αληθινά από τα πραγματικά. Δεν θέλω να ζωγραφίζω τον άνθρωπο όπως είναι, αλλά όπως θα μπορούσε να είναι».

Υπό την οπτική αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου αποφάσισαν και άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο με διάσημα πρόσωπα – πορτραίτα που φιλοτέχνησαν σπουδαίοι ζωγράφοι. Η συζήτηση αυτή γέννησε και τη σημερινή εκδήλωση, καθώς τα πρόσωπα αυτά πείστηκαν από τους μαθητές μας να μιλήσουν σε όλους μας. Πήραν τον λόγο και μοιράστηκαν μαζί μας τα βαθύτερα μυστικά τους, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τον ανθρωπότητα, για τον έρωτα, τη φιλία, την ομορφιά, την ειρήνη, τον ηρωισμό και την ιδανική πολιτεία. Είναι αλήθεια πως η πολύχρονη και αέναη παρουσία τους θα λειτουργήσει λυτρωτικά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αναζητά εναγωνίως την έμπνευση, τον οραματισμό και την ελπίδα περισσότερο από ποτέ.