Θεατρο-λογώντας και περιοδεύοντας στον Ομφαλό της Γης

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» αφιέρωσαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου σε διδακτικές επισκέψεις, τόσο στη Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, όσο και στους Δελφούς.

Ειδικότερα, η Α΄ και Β΄ Γυμνασίου επισκέφτηκαν το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, όπου θάμασαν μοναδικά εκθέματα, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και καλύπτουν το χρονικό φάσμα από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (100.000 π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.). Η ενδελεχής ξενάγηση από τη μουσειοπαιδαγωγό, κα. Δήμητρα Γαβρίνα, εντυπωσίασε τους μαθητές, ενώ τα διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν από τις μουσειοπαιδαγωγούς έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τα τοπικά θέατρα και τις ιδιομορφίες τους, να ερεθίσουν την περιέργεια και τη φαντασία τους, καθώς και να εξοικειωθούν με τα σπουδαία αρχαία μνημεία και φυσικά να ψυχαγωγηθούν «θεατρο-λογώντας»!

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου περιηγήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου, η οποία στεγάζεται στον χώρο του παλιού Δημαρχείου της Πόλης. Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται και ερμηνεύονται σπουδαία έργα τέχνης που αφορούν στις πολιορκίες και στην έξοδο του Μεσολογγίου, καθώς επίσης και προσωπογραφίες Φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, νομίσματα και μετάλλια, προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, καθώς και όπλα και χρηστικά αντικείμενα εκείνης της εποχής. Επίσης, τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα, τον σπουδαίο Άγγλο ποιητή, πολιτικό και Φιλέλληνα (στις 19 Απριλίου 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του).

Τέλος, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, θαυμάζοντας τον Θησαυρό των Αθηναίων, ένα από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά κτίσματα του ναού του Απόλλωνα, τον πολυγωνικό τοίχο, την Ιερά Οδό που οδηγούσε από την είσοδο του ιερού του Απόλλωνα μέχρι τον βωμό και φυσικά το αρχαίο θέατρο και το στάδιο.

Και στους δύο προορισμούς υπήρξε χρόνος για ξεκούραση και απόλαυση των όμορφων τοπίων, τόσο του Μεσολογγίου και της λιμνοθάλασσας, όσο και της γραφικής και κοσμοπολίτικης Αράχοβας!