Τι τύπος αναγνώστη είσαι;

Τι τύπος αναγνώστη είσαι;

Οι μαθήτριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» πραγματοποίησαν έρευνα στα βιβλιοπωλεία της Ναυπάκτου και της Πάτρας σχετικά με τα βιβλία που επιλέγουν οι αναγνώστες.

Τα βιβλία υπάρχουν παντού γύρω μας σε μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες, σε βιβλιοπωλεία, σε σχολεία, στο σπίτι μας. Υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και άλλοι που δεν μπορούν να καταλάβουν τη δύναμη και την αξία τους. Το βιβλίο μπορεί να είναι μία λέξη, όμως κρύβει χίλιες εικόνες και εκατομμύρια συναισθήματα! Είναι ένας μαγικός κόσμος, με χαρακτήρες, τοπία, εποχές, γνώση και επιστήμη, κρυμμένος μέσα σε σελίδες και αράδες! Είναι αναρίθμητα όλα αυτά που θα μπορούσαν να περιγράψουν ένα βιβλίο και δεν θα έφταναν όλες οι σελίδες του κόσμου!

Τι είδους βιβλία αγοράζουν οι νέοι και οι νέες;

  • Συνήθως τα νέα παιδιά, οι έφηβοι και οι φοιτητές, προτιμούν λογοτεχνικά βιβλία, επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας, ιστορικά, αστυνομικά, ρομαντικά, αλλά και ξένη λογοτεχνία. Τους αρέσει πολύ ο Γιώργος Ηλιόπουλος, καθώς και η Colleen Hoover.

Τι είδους λογοτεχνικά βιβλία προτιμούν συνήθως οι άντρες;

  • Οι κύριοι συχνά επιλέγουν βιβλία με αστυνομική πλοκή, ιστορικά ή σχετικά με την πολιτική.

Τι είδους λογοτεχνικά βιβλία προτιμούν συνήθως οι γυναίκες;

  • Οι κυρίες επιλέγουν βιβλία κοινωνικού περιεχομένου, αισθηματικά διηγήματα, ποιητικές συλλογές, βιβλία με αστυνομική πλοκή, ιστορικά. Λατρεύουν ιδιαίτερα τη Λένα Μαντά και την Πηνελόπη Δέλτα.

Ποια εποχή πωλούνται τα περισσότερα βιβλία;

  • Συνήθως οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται για τα σχολικά βιβλία στις αρχές της σχολικής περιόδου και για τα λογοτεχνικά βιβλία από το Πάσχα μέχρι το Φθινόπωρο.

Πόσο κοστίζει περίπου ένα λογοτεχνικό βιβλίο;

  • Περίπου 25 ευρώ.

Θα επέλεγαν σήμερα οι νέοι βιβλία για να προσφέρουν σαν δώρο;

  • Ίσως όχι όσο παλιότερα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που θα επέλεγε ευχαρίστως το βιβλίο ως δώρο.

Υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου για βιβλιοπαρουσιάσεις, που γίνονται στο βιβλιοπωλείο σας;

  • Ναι, υπάρχουν συγγραφείς που παρουσιάζουν το έργο τους και που έχουν σταθερό αναγνωστικό κοινό που παρακολουθεί με ενδιαφέρον το έργο τους.

Πού σημειώνονται μεγαλύτερες πωλήσεις, στον παραδοσιακό τρόπο επίσκεψης στο βιβλιοπωλείο ή με τον πιο σύγχρονο τρόπο της online αγοράς;

  • Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί πελάτες μας που προτιμούν και διευκολύνονται με την online διαδικασία πώλησης και αγοράς, αλλά πάντα υπάρχει και ο παραδοσιακός αναγνώστης, που λατρεύει τη διαδικασία του βιβλιοπωλείου, την αναζήτηση του βιβλίου που θα του αρέσει και που τελικά θα επιλέξει.

Πιστεύετε ότι στο μέλλον τα παιδιά των παιδιών μας θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, ή αυτά στο πέρασμα του χρόνου δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

  • Θέλω να είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θα σας απαντήσω ότι υπάρχει χώρος και για τα παραδοσιακά κλασικά βιβλιοπωλεία στο μέλλον, αλλά και για οτιδήποτε καινοτόμο παρουσιάζει η τεχνολογία.