Τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε ο Κικέρωνας! Με γνώμονα τη σημαντικότητα που έχει το βιβλίο στη ζωή των νέων ανθρώπων και τη συμβολή του στην απόκτηση αναγνωστικής συνείδησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη, σήμερα, 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διάβασαν και άκουσαν ιστορίες που πηγάζουν από σημαντικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη», ένα μυθιστόρημα της Ζώρζ Σαρή με μια ιστορία που διαδραματίζεται τον Απρίλη του 1941 και περιγράφει τα σκληρά χρόνια της Κατοχής. Το ηχητικό απόσπασμα που αφηγείται η ίδια η συγγραφέας είναι  «Ο Αθηνόδωρος», μια από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και ηχογραφήθηκε στο Studio ERA το 1978 ή 1979 και προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών!

Στη συνέχεια,  και για τους μικρούς μαθητές μας της Α΄ Γυμνασίου, διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το έργο της Αγγελικής Δαρλάση, «Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821». Η βιογραφία του Κολοκοτρώνη και η αναφορά σε ένα περιστατικό της παιδικής του ηλικίας, που έμελλε να είναι καθοριστικό για την διαμόρφωση της μετέπειτα προσωπικότητάς του, άγγιξε τους μαθητές, οι οποίοι παρακολούθησαν με προσοχή την αφήγηση της ιστορίας και ελπίζουμε να αποτελέσει την αφόρμηση για περαιτέρω αναζήτηση!

Η 2α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για την νεότητα το 1966 και είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Δανό λογοτέχνη και παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1805.

Κάθε χρόνο από τότε (1966), ετοιμάζεται ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τονίσουν την ανεκτίμητη αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης. Η φετινή αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello και το μήνυμα – ποίημα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, ενώ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανέλαβε τη μετάφραση αυτών και παροτρύνει τους νέους να αγαπήσουν τα βιβλία!

Στόχος του δικού μας Σχολείου, μέσα από τη διαδικασία της φιλαναγνωσίας είναι να παρωθήσουμε τους μαθητές μας να διαβάζουν βιβλία, καλλιεργώντας τις πνευματικές τους δυνάμεις και εξάπτοντας τη φαντασία τους!

 

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάκτυλά μας τραγουδούν.