Το Χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης
Επιμέλεια: Κατερίνα Ξαές
200 Χρόνια Ιστορία
29 Μαΐου 1453… Η «Πόλις εάλω» και η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ανελέητο ζυγό του Τούρκου δυνάστη.
Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια η ελληνική ψυχή στέναζε και λαχταρούσε τη λευτεριά. Η άλλοτε άλκιμη Ελλάδα των Θεών και των ηρώων έχει γίνει χώρα ραγιάδων. Όμως, οι ελληνικές ψυχές δεν εκτουρκίστηκαν, δεν δείλιασαν, δε λύγισαν, δεν αλλαξοπίστησαν. Αντίθετα, πάλεψαν δυνατά, έγιναν μια γροθιά. Έκρηξη δύναμης και πάθους πυράκτωσε τις καρδιές τους. Το ΄21, η Ρωμιοσύνη ξύπνησε και ξεχύθηκε σαν ορμητικός χείμαρρος, που όμοιός του δεν υπήρξε ποτέ, συρρίκνωσε και γονάτισε τον δυνάστη της κερδίζοντας την λατρεμένη Λευτεριά.
Αυτό το διάνυσμα στον χρόνο θα προσπαθήσουμε 200 χρόνια μετά να ξαναθυμηθούμε, αγγίζοντας πτυχές της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Ξεκινώντας από την Εκκλησία, θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τη συμβολή των μεγάλων δασκάλων του Γένους, που με τις διδαχές τους φλόγισαν και προετοίμασαν ψυχικά τον υπόδουλο ελληνισμό. Στη συνέχεια, θα ψηλαφίσουμε μορφές επιφανών ηρώων, Φιλελλήνων Ελλήνων, που συνέδραμαν στον Αγώνα με το ήθος τους, τη φρόνημά τους, το βιός τους και με την ίδια τη ζωή τους! Βίκτωρ Ουγκό, Κάρολος Νόρμαν, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ, Φραγκίσκος Άστιγξ, Λόρδος Βύρωνας, Γεώργιος Κάνινγκ…
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Ρήγα Φεραίο, που με το Θούριό του, έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα στην Ελληνική συνείδηση τη λέξη «Ελευθερία»! Και όταν η μάχη αρχίζει και τα σώματα παλεύουν, οι ήρωες είναι εκεί, με τις ανυπέρβλητες θυσίες τους να κερδίσουν την ελευθερία τους. Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Παπαφλέσσας, Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα… Άνδρες και γυναίκες, γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές, επιφανείς και αφανείς ήρωες και ηρωίδες, πέφτουν στα «Μαρμαρένια Αλώνια».
Αυτά τα πρόσωπα θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε μέσα από τις μάχες τους, φτάνοντας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και στη συμβολή της στην εξέλιξη της επανάστασης καθώς και τον ρόλο των Δυνάμεων της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα. Οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα θα φέρουν τη λύση του ελληνικού ζητήματος και την αναγνώριση της Ελλάδας ως κράτους, με ύπαρξη, ταυτότητα και σύνορα. Στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος θα βοηθήσει και ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας.
Όλα αυτά τα γεγονότα αλλά και τα πρόσωπα θα προσπαθήσουν οι μαθητές μας, ως φερέλπιδες Νέοι Έλληνες, να ξαναζωντανέψουν μέσα από ψηφιακές αφηγήσεις, δοκίμια, πνευματικά και εικαστικά έργα, αξιοποιώντας πηγές, πρωτογενείς και δευτερογενείς και πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είναι χρέος μας, εμπνεόμενοι και οδηγούμενοι από το παράδειγμα των ηρώων του ’21, μνήμονες της ιστορίας των προγόνων μας, με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής μας και συνειδητοί συνεχιστές τους, να αρθούμε σε ύψος ανάλογο Εκείνων και να διαφυλάξουμε τη δόξα του Έθνους των Ελλήνων!
«Οι χρόνοι φεύγουνε, πετούν και πάντα εκείνη η ημέρα
είναι γραμμένο εκεί ψηλά να λάμπει στον αιθέρα».
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης