Το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αθήνα.

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά, λειτούργησε ως Ανάκτορο του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, ενώ έναν αιώνα μετά την κατασκευή του μετατράπηκε σε έδρα της Βουλής και της Γερουσίας. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε. Παραμένει, όμως, η Βουλή των Ελλήνων, το διαχρονικό σύμβολο της Ελληνικής Πολιτείας, το αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής αγωνιστικής μνήμης, ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός, που μέσα του εκφράζεται η φωνή του λαού δια των αντιπροσώπων του, των Ελλήνων Βουλευτών.

Μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την μοναδική ευκαιρία, λόγω της διάλυσης της Βουλής για τις επικείμενες εκλογές, να εισέλθουν και να περιηγηθούν στο χώρο της Ολομέλειας, ένα χώρο μη προσβάσιμο στους πολίτες κάτω από άλλες συνθήκες. Είχαν, έτσι, την ευκαιρία να αισθανθούν βιωματικά το χώρο και να καθίσουν στα έδρανα, από όπου πέρασαν μερικές από τις εξαιρετικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας. Τέλος, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τον ρόλο της Βουλής και  του Προεδρείου της.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», η οποία αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής στην μεγαλοπρεπή Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», γνωστή ιστορικά ως  Αίθουσα «Τροπαίων και Υπασπιστών».  Εκεί, εκτίθενται τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, που ανασυνθέτουν το υπέρτατο και πολυπόθητο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία.

Στην επιβλητική Αίθουσα Τροπαίων κυριαρχεί η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου, που διαγράφουν τον αφηγηματικό «καμβά» της έκθεσης: έξι κύριες ενότητες και δύο πρόσθετες, με ειδικές θεματικές, που τεκμηριώνουν εικαστικά και κειμενικά τις παραστάσεις της Ζωφόρου, κατά χρονολογική εξέλιξη (1821-1833), και τις εντάσσουν στο ευρύτερο ιστορικό τους συγκείμενο.

Η επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν για όλους ένα νοερό ταξίδι στη Νεότερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα!

Η εκπαιδευτική εκδρομή στην όμορφη Αθήνα πλαισιώθηκε με έναν περίπατο στον παρακείμενο ιστορικό χώρο του Ζαππείου.