Το κίνημα του φιλελληνισμού και η προσφορά γνωστών φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση – Μέρος Γ΄

Η 19η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης σύμφωνα με  Προεδρικό Διάταγμα του 2008. Αφορμή αποτέλεσε η ημέρα θανάτου του επιφανούς Άγγλου Φιλέλληνα και αγωνιστή για την εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδας, Λόρδου Βύρωνα, όπου στις 19 Απριλίου 1824 απεβίωσε στο Μεσολόγγι ύστερα από υψηλό πυρετό. Το πένθος για τον θάνατό του συντάραξε τον ελληνικό κόσμο. Μάλιστα, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του («Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον»), ενώ προς εκδήλωση του πένθους στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου, μία κάθε λεπτό, καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών…

Σημαντική προσωπικότητα υπήρξε, επίσης, και ο Τζορτζ Φίνλεϊ, βρετανός σκωτικής καταγωγής και φιλέλληνας ο οποίος εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική σχολή του Γκέτινγκεν για να αφιερωθεί στην Ελληνική Επανάσταση και στη συγγραφή δοκιμίων και ιστορικών έργων. Τον Νοέμβριο του 1823 έφθασε στην Κεφαλλονιά, όπου τον υποδέχθηκε ο Λόρδος Βύρων, ενώ λίγο αργότερα αποβιβάστηκε στον Πύργο, όπου αφιερώθηκε για δεκατέσσερις μήνες στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και των αρχαιοτήτων. Η συμβολή του υπήρξε σημαντική και ανεκτίμητη για την Ελληνική Επανάσταση και την Ιστορία της.

Οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Βάλια Σάκκη & Μαριλένα Χρονοπούλου  παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Γεώργιο Φίνλεϊ.

Εξίσου ενδιαφέρουσα όμως υπήρξε και η προσφορά  ξένων γυναικών στον Ελληνικό Αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες με λαμπρή προσωπικότητα πρωτοπόρησαν με τη δράση τους κατά την προεπαναστατική περίοδο και εξοικείωσαν την κοινή γνώμη με το αίτημα για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Εμβληματικές φυσιογνωμίες ήταν οι Ελισάβετ Σάντη Λουμάκη- Chenier,  η Ρωξάνδρα Στούρτζα, η Ελισάβετ Υψηλάντη αλλά και η Αμερικανογαλλίδα φιλελληνίς, Sophie de Marbois-Lebrun,  ευρύτερα γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, η οποία αρχικά ενίσχυσε οικονομικά τις στρατιωτικές ανάγκες του ελληνικού εθνικού αγώνα και αργότερα συνέχισε την κοινωνική της προσφορά στα πρώτα χρόνια ζωής του ελληνικού κράτους, αφήνοντας έτσι μια σημαντική παρακαταθήκη στο ελληνικό κράτος.

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, Νεφέλη Αντωνοπούλου, Άρης Διαμαντόπουλος, Ανδριανή Ηλιοπούλου, Νικόλαος Κατσαντώνης, Αλέξανδρος Τομαράς και Γιώργος Φούντας παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στη Δούκισσα της Πλακεντίας.

ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΡΔΟΥΠΗΣ & ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ