Τριήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Καστοριά

Η Β΄ τάξη του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2022-2023, με τίτλο «Βιώσιμες πόλεις: Τέχνη για τη ζωή», πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά και τη Φλώρινα το διάστημα 30/03-01/04.

Κατά την άφιξή τους στην Καστοριά οι μαθητές επισκέφτηκαν το Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό του 5.000 π.Χ., ευρήματα του οποίου ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1932, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Καστοριά είχε κατοικηθεί από την περίοδο των Νεολιθικών Χρόνων.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Σπήλαιο του Δράκου και την Ιερά Μονή Μαυριώτισσας που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας. Ακολούθησε επίσκεψη στους  δύο βυζαντινούς ναούς του Αγ. Ανδρέα και του Αγ. Νικολάου στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μ.Χ.. Ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τα Εκπαιδευτήριά μας αποτέλεσε η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Καλλινίκου, ο οποίος συνόδευσε και ξενάγησε τους μαθητές στους ιερούς ναούς, ενώ στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως τούς υποδέχθηκε με αμέριστη φιλοξενία και συνομίλησε μαζί τους.

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου, όπου μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται λύκοι και αρκούδες, αλλά και στην περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Οι μαθητές επέστρεψαν από την εκδρομή τους γεμάτοι εικόνες και γνώσεις, συνειδητοποιημένοι πια, ότι προστατεύοντας το περιβάλλον «σμιλεύουν» την ίδια τη ζωή και την εξέλιξή τους!