Βιωματική εκπαίδευση μέσω της τέχνης του κινηματογράφου και της αρχιτεκτονικής.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Ο εφημέριος του Ναού τούς υποδέχθηκε εγκάρδια και συνομίλησε μαζί τους, ενώ οι μαθητές άκουσαν με σεβασμό τα πατρικά του λόγια, καθώς τους μίλησε για τη ζωή του Αγίου και τα θαύματά του. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον μεγαλοπρεπή Ναό, ενώ οι ιερείς χάρισαν στα παιδιά από μία εικόνα και τους ευχήθηκαν να έχουν καλή πρόοδο στη ζωή τους.

Ακολούθως, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον πολυχώρο Veso Mare προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία «Καλάβρυτα 1943». Η ταινία εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της ιστορικής συνείδησης, καθώς στις 13 Δεκεμβρίου 1943, 80 χρόνια πριν, συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με την εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την καταστροφή της κωμόπολης από τους στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών.

Η συγκίνηση ήταν βαθιά για τους μαθητές, καθώς έβλεπαν στην οθόνη τη σκληρότητα του πολέμου.

Σήμερα, στον τόπο της Εκτέλεσης ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.